A gyógyító tenger

A vadvirágos rét tavasszal, a hűsítő tenger nyáron, a rőt színekben pompázó erdő ősszel, a hófödte hegy télen - íme az ideális úti célok minden évszakra. Most lássuk: miért jó választás nyáron a tenger egészségünk szempontjából?

A tenger jótékony hatását legintenzívebben akkor érezhetjük, ha megmártózunk benne. A tengervíz gyógyító erejét a benne lévő ásványi anyagoknak, magas sótartalmának köszönheti (a Földközi-tengeré átlagosan 35 gramm literenként). A lubickolás a tengerben nemcsak azért hat pozitívan a szervezetünkre, mert az anyaméhben töltött biztonságos közegre emlékezteti testünket, hanem a tengervíz összetétele miatt is, amely nagymértékben hasonlít az emberi testfolyadékok összetételéhez.

A tengeri fürdőzés kimondottan ajánlott ízületi betegségekben szenvedőknek, de annak is enyhülhetnek panaszai, aki izomműködéssel vagy idegi szabályozással kapcsolatos problémákkal küszködik. A sós vízben kellemesen ellazulhatunk, hiszen a vizes közegben a mozgás sokkal kevesebb izommunkát követel. A tengerben emellett javul a vérkeringésünk, és a szöveteink oxigénfelvevő képessége is megnő.

Tisztább és egészségesebb bőr

A tengervízben található ásványi anyagok és nyomelemek rendkívül kedvezően hatnak a legkülönfélébb bőrproblémákra. Egy tengerparti nyaralás során tapasztalni fogjuk, hogy a bőrön lévő gyulladások, esetleges bőrbetegségek enyhülnek, vagy akár teljesen meg is szűnnek.

A tengervizes kúra sikeresen kezelheti többek között az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit, de a kamaszok rémével, a pattanásos bőrrel szemben is csodákra képes. Ennek oka, hogy a tengervíz méregtelenítő hatásának köszönhetően segíti a faggyúmirigyek harmonikus működését, kitisztítja a pórusokból a szennyeződéseket és javítja bőrünk szerkezetét.

Már néhány nap alatt érezni fogjuk, hogy bőrünk feszesebbé, rugalmasabbá, puhábbá válik, szinte teljesen újjászületik. A titok a tengervíz sótartalmában rejlik, amely az ozmózisnak nevezett jelenség miatt be tud lépni a bőr felsőbb rétegeibe. Ezáltal nagymértékben megnöveli annak nedvességtartalmát úgy, hogy közben egyszerre tisztít és méregtelenít.

Végre fellélegezhetünk

A nyári pihenés hónapjait sokak számára beárnyékolják az allergia kellemetlen tünetei. Nekik különösen érdemes olyan úti célt választaniuk, ahol kisebb a pollenkoncentráció, így legalább a nyaralás ideje alatt megszabadulhatunk a folyamatos tüsszögéstől, szemviszketéstől és orrfújástól.

A tengeri sós levegő azonban nemcsak az allergiás tünetekre hat gyógyítólag, hanem az asztmás és más légzőszervi betegségben szenvedők számára is felüdülést jelent. Ennek oka, hogy a tengeri sós levegő természetes módon csökkenti a nyálkahártya gyulladását, kitisztítja a légutakat, emellett gyorsítja a felgyülemlett váladék kiürülését és eltávolítását.

A tengeri klíma az egészséges szervezetre is jótékonyan hat. A szennyezett városi környezettel ellentétben elősegíti szervezetünk természetes öntisztulási folyamatait, és fokozza a légzőszervek aktivitását.

Természetes stresszoldás

Sokszor előfordul, hogy bár testben már egy idegen ország utcáit járjuk, fejben nem tudjuk elengedni a munkahelyi gondokat. A tenger közelsége ebben is a segítségünkre lehet, hiszen a víz végtelen kéksége és folyamatos hullámzása lecsendesíti a bennünk cikázó gondolatokat is.

A nyaralás ideje alatt érdemes beiktatnunk egy-egy reggeli vagy esti sétát a tengerparton – az edzettebbek akár kocoghatnak is. A könnyű mozgás segít oldani a felgyülemlett feszültséget, megnyugtatja idegrendszerünket, a friss tengeri levegő pedig nemcsak a tüdőnket tisztítja ki, hanem a fejünket is. A séta során időzzünk el egy csendesebb partszakaszon, ahol a sziklákon ülve ne tegyünk mást, csak adjuk át magunkat a tenger megnyugtató hangjainak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is csökken a felhőzet, a záporok megszűnnek. A déli szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra