A gomba ne legyen bolond!

Az erdei gombák "szüreti szezonja" is az ősz. Csak ellenőrzött gombát vásároljon, mert egyetlen mérges gomba is visszafordíthatatlan betegséget, sőt halált okozhat! Viszont annyira finom, hogy nem szabad lemondani róla.

Azt nem árt tudni, hogy a gomba nehezen emészthető, ezért csak az fogyassza, akinek jó a gyomra. A benne lévő kitin kiváló rost, a húsa pedig jelentős fehérjeforrás. A fogyókúra elengedhetetlen alapanyaga, mert 10 dkg-onként mindösszesen átlagosan 40 kalóriát tartalmaz.

Az óvatosan, dörzsöléssel megtisztított, esetleg nagyon gyorsan, folyóvíz alatt lemosott, tönkjétől megszabadított, de hámozatlan gombát még párolás előtt, a serpenyőben sózza meg! Elég, ha csak egy-két evőkanál olajat tesz alá. A sótól a hő hatására néhány perc múlva levet ereszt, és a saját levében, fedő alatt párolódik. Tíz perc múlva annyi lé lesz rajta, amennyi majdnem ellepi. Ekkor vegye le a fedőt, és párologtassa el a levét, így az összes íz- és aromaanyag a serpenyőben marad. Ha minden levét elfőtte, és sercegni kezd, zsírjára sült. Ekkor kell hozzáadni a receptben leírt többi alapanyagot. Az elkészült gombás ételt nem szabad tárolni, aznap el kell fogyasztani, mert nagyon hamar megromlik.

Gombás húslepény (4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 30 dkg darált sovány sertéshús, 4 tojás, 2-2 evőkanál búzakorpa és vágott vöröshagyma, 2-2 teáskanál olaj, mustár, vágott petrezselyemzöld és majoránna, ízlés szerint só és törött bors.

Előkészítése: A gombát megmosom, lecsöpögtetem, és apróra vágom. A tojásokat gyengén felverem, beleszórom a sót, borsot, majoránnát, petrezselyemzöldet. Egy teflonserpenyőt kiolajozok.

Elkészítése: A darált húst, a tojást, a búzakorpát, a hagymát, a gombát és a mustárt összekeverem, majd 10 percig állni hagyom. Ezután a serpenyőbe forró vízbe mártott evőkanállal kis halmokat adagolok, és kis lángon, befedve megsütöm. Ha a lepények alsó fele megsült, lapátkanállal megfordítom, és már fedő nélkül sütöm tovább.

A bakonyi mártás a magyar konyha egyik leghíresebb mártása. Nevét a Bakony hegységről kapta, ahol sok a gomba. A mártást úgy készítem, hogy 1 nagy fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztok 5 dkg-nyi apróra metélt füstölt szalonna zsírján, majd megsózom, megborsozom, és a tűzről félrehúzva belekeverek 1 teáskanálnyi piros fűszerpaprikát. Egy evőkanál vizet ráöntök, ezután beleteszek 25 dkg finomra aprított gombát. Összekeverem, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha már zsírjára sült, 2 dl tejfölt simára keverek 1 dl vízzel meg 1 evőkanálnyi liszttel, és beleöntöm a gombába. Kevergetve jól kiforralom, végül még egy evőkanálnyi apróra metélt petrezselyemzöldet is hozzáadok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra