A fogaink ágya - a fogíny

A fogak megőrzéséhez első lépésben egészséges fogínyre van szükség. Miért fontos, hogy fogaink biztos "ágyban" üljenek? Egyáltalán tudjuk, milyen a foghús, ha egészséges? Az alábbiakban ez is kiderül.

A fogakat körülvevő és rögzítő szöveteket fogágynak nevezzük, ez biztosítja a fog horgonyzását, rögzítését. A fogágy kemény részét a fogcement és a fogmeder alkotja, a lágy részét pedig - a gyökérhártya mellett - a fogíny (foghús, gingiva) képezi.

Az íny felépítése, szerepe, elhelyezkedése

A fogíny a fogágyunk fogakat körülvevő szájnyálkahártya részlete, mely tulajdonképpen a szájüreg nyálkahártyájának a folytatása. Három típusát különböztetjük meg: a rögzített (feszes) fogínyt, a szabad ínyszélt, illetve a két fog közt elhelyezkedő (interdentális), háromszög alakú fogínyt. Az íny a csonthoz szorosan tapad, a mechanikai erőknek jól ellenáll, és kevésbé érzékeny.

Szerepe óriási: az íny nemcsak a fogágyat védi hatékonyan, hanem a fognyakat is óvja ott, ahol a zománc és a cementréteg átmeneténél fedetlen a dentinállomány.

Mivel az íny és a fogak folytonos kölcsönhatásban vannak, sosem szabad elfelejteni, hogy csak akkor lehet egészséges fogsorunk, ha ínyünkkel sincs semmi probléma.

Miről ismerjük fel az egészséges ínyt?

Egészséges esetben a fogíny halvány rózsaszín, világosabb, mint a szájnyálkahártya. Nem duzzadt, fogmosás közben nem vérzik, és nem is érzékeny, feszes, illetve pontosan kitölti a fogközöket. Védelmet nyújt az ételmaradékok és a fogágyban található baktériumok ellen is.

A fogínysánc - ami a szabad ínyszél és a fognyak közötti 1 milliméteres rést, szegélyt jelenti (latinul sulcus gingivae) - normál esetben nem észrevehető. Ép körülmények között a fogak között lehelyezkedő ínypapillák is megakadályozzák az étel beszorulását a fogak közé.

Ha a fogíny egészséges, akkor a fogak is szilárdan ülnek benne, ilyen esetben az íny és a fog közötti mélység nem haladja meg a 3 millimétert. Ez a műszer segítségével is mérhető számadat változhat azonban akkor, ha az íny - az elhanyagolt fogínygyulladás következtében - tasakossá válik. Az ínytasak idővel mélyülhet akkor, ha a gyulladás egyre mélyebbre hatol, míg végül a folyamat súlyos fogágybetegséggel, a fogak elvesztésével is járhat.

Előzzük meg!

A fogágybetegség kezdeti stádiumban gyakran tünetszegény, de figyelmeztethet minket az íny duzzanata és vörössége, az ínyvérzés, a fogak lazulása és a rossz lehelet is. Évi kétszer keressük fel fogorvosunkat! A fog- és fogínybetegségek megelőzhetőek rendszeres fogászati ellenőrzéssel és helyes fogápolással, tehát a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával. Ebbe a fogkő eltávolítása mellett beletartozik az alapos fogmosás, a fogselyem és a szájvíz használata is.

Fontos tudni, hogy az ártalmatlannak tűnő ínygyulladásos panaszok (gingivitis), a fogmosás közben tapasztalt vérzések a fogágybetegségek előszobáját jelentik, melyeket időben "elcsípve" elkerülhetők a későbbi, súlyos következmények.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra