A-tól Z-ig a csokoládéról

A kakaóbab eredeti formájában élvezhetetlen, a csokoládé jellegzetes íze az erjesztés, szárítás és pörkölés után jelenik meg. A végtermék finom, jókedvre derít, és még az öregedést is lassítja.

Allergia

Ritka a csokoládé- vagy kakaóallergia. A kakaón kívül a csokoládé tartalmaz még cukrot, tejet, szóját, lecitint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket, nyomokban mogyorót is: az allergia nagy valószínűség szerint e kiegészítők rovására írható. A tünetek lehetnek: fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, hányás, hasmenés és légszomj. Amennyiben ezek előfordulását észleli, érdemes allergológus szakorvost felkeresni: egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.

Cukor

A csokoládé magas szénhidráttartalma tény: a teljes tömeg 36-55 százaléka finomított cukor. Rendszeres fogyasztása gyengíti az immunrendszert, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így melegágya lehet a gombás betegségeknek. Az ilyen mennyiségű cukor lebontása táplálkozáskutató szakemberek szerint vitamin- és ásványianyag-veszteséggel járhat (B1-vitamin, kalcium).

Függőség

A csokoládéfüggők napi több alkalommal majszolják a csokoládét, akár megvonási tüneteket is produkálnak. Az édesség a boldogsághormon által kiváltott kellemes érzéshez hasonló hangulatba ringatja fogyasztóit. A függőséget többek között az eufóriát kiváltó cannabinoid nevű anyag okozza. Egy gramm csokiban több mint 7 mikrogrammnyi mutatható ki, ez elég ahhoz, hogy függőséget alakítson ki. A tiramin és fenil-etilamin a hangulat szabályozásában vesz részt, hiányukban depressziós tünetek lépnek fel. A csoki koffeintartalma igen alacsony, élénkítő hatásáért a szintén serkentő hatású, nagyobb mennyiségű teobromin lehet a felelős.

Ízélmény

Az összetevők és adalékanyagok aránya szabja meg a csokoládé jellegét. Megkülönböztetünk táblás, üreges, ét- és tejcsokoládét. Mind az étcsokoládé, mind a tejcsokoládé lehet ízesített, illetve dúsított. Dúsításra általában mogyorót, mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket, ízesítésre például vaníliát, kávéőrleményt használnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet többek közt fondant (elkrémesített cukor), nugát (pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye). A csokoládék többségében 30 százalék a kakaótartalom, míg egy minőségi csokoládéban ez az érték akár 50-70 százalék is lehet.

Koleszterin

A tejet nem tartalmazó csokiban egyáltalán nincs koleszterin, de a 100 gramm tejcsokoládéban lévő 30 mg sem mondható soknak. Az étcsokoládé kevesebb fehérjét, viszont kicsivel több szénhidrátot és zsírt tartalmaz, mint a tejjel gazdagított.

Polifenolok

A csokoládéban található polifenol vegyületek óvják az erek épségét, ezáltal hozzájárulnak a trombózis, az érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez, de állítólag a magas vérnyomást is mérséklik. Ezek az antioxidánsok gátolják a sejthártyákat és a biológiai molekulákat károsító szabadgyökök képződését, és vélhetően immunszabályozó hatásuk is van. Meglehetősen érzékenyek viszont az előállítás során őket érő vegyi és hőhatásra, a gyártás során bekövetkező veszteségekről pedig nincs pontos információ.

Szépség

A szépségipar már felfedezte magának, hogy a csokoládés pakolás látványosan javítja a bőr minőségét, ezért különféle szépségápolási termékek alapanyagául választja a kakaóvajat. Hidratálja és feszesíti, egyúttal bársonyosan simává teszi a bőrt, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, és üdítően hat a lélekre. Jótékony hatással van a nők esküdt ellenségére, a narancsbőrre is. A csoki antioxidáns hatású, így gátolja a sejtek károsodását, és megvédi a bőrt a környezeti ártalmaktól, valamint az öregedést is lassítja.

Túlsúly

A csokoládé energiaértéke átlagosan 575 kcal 100 grammban, s ennek mintegy 54 százaléka zsírból, 38 százaléka pedig szénhidrátból származik. Kétszer annyi, mint az azonos mennyiségű szénhidráté vagy fehérjéé. Ez egy átlagos napi energiaigény 25-30 százaléka. Kiegyensúlyozott étrend mellett azonban egy-egy szelet csokoládé biztosan nem vezet elhízásra. Ezt támasztják alá azok a megfigyelések is, amelyek szerint nem volt különbség az elhízottak és a soványak csokoládéfogyasztása között.

Vitaminok

A csokoládé íze és zamata a benne levő mintegy négyszáz aromaanyagnak köszönhető. Emellett ásványi anyagokat tartalmaz: káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, valamint A-, B-, B2-vitamint. A dúsításra használt olajos magvakban számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost van.

Wellness

A wellness-központok és kozmetikák szolgáltatásai között szinte mindenütt megtaláljuk a csokoládémasszázst. A csokoládét felmelegítik szoba-hőmérsékletűre, és óvatosan rácsorgatják a testre. Más helyeken a csokit a test, illetve a masszőr tenyerének melege olvasztja fel. Finom illata segít relaxálni, és mellékhatásként boldogsághormonok szabadulnak fel, ez felér egy valódi antistressz kezeléssel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra