9 tipp - annak, aki hosszú életre vágyik

Egyen keveset, jobbat és jobban. Sok karotin és más antioxidáns, kevés koleszterin, szívet és érrendszert védő, rákkal nem fenyegető ételek... Tanácsaink mindazoknak, akik magas kort akarnak elérni, jó egészségben.

1. A háromnegyedes szabály

Az egész világon és már évszázadok óta ismeretes az aranyszabály: csak a háromnegyedét fogyaszd! Ez egyszerűen annyit jelent, hogy azelőtt kell abbahagyni az evést, mielőtt eltelne az ember. Egészségtelen degeszre tömni magunkat!

2. Este tilos a zsíros étel

Kutatások bizonyították, hogy ha napközben, a reggelivel, az ebéddel vesszük magunkhoz a szükséges zsír- és fehérjemennyiséget, az nem okoz súlynövekedést. Ellenben ha este, vacsorára fogyasztjuk el ugyanazokat az ételeket, az bizony elhízással, magas vérnyomással fenyeget.

3. Igyon teát

Aligha véletlen, hogy a E-vitaminban is figyelemreméltóan gazdag ital, megköti a szabadgyököket, amelyek részben felelősek az öregedésért, de a rákért is. Ezenkívül a tea segít megőrizni az érfalak rugalmasságát.

4. Egyen több halat

A hal bőséggel tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek megvédik az ereket a plakk-képződéstől, akadályozzák az érszűkület és a magasvérnyomás-betegség kialakulását, és a jó légzésfunkció megőrzésében is segítenek. Azok közül, akik sok halat, zöldséget és gyümölcsöt esznek, sokkal kevesebben kénytelenek megtapasztalni a szív- és érrendszeri betegségek kellemetlenségeit, és általában is egészségesebbek maradnak.

5. Kóstolta már az édesburgonyát?

Ha szórakoztatja a gasztronómiai kalandozás, érdemes megismerkedni új, egészséges ételekkel. Nagyobb üzletekben már itthon is kapni édesburgonyát. Páratlanul gazdag forrása a béta-karotinnak és a C-vitaminnak, két olyan antioxidánsanak, amelyekre bizton számíthatunk, ha hosszú életre törekszünk.

6. Jól rágja meg az ételt

Ezt biztosan mindenki elégszer hallotta kiskorában. A rég ismert szabály szerint minden falatot legalább harmincszor meg kell rágni, mielőtt lenyelnénk. Az alapos rágás megkönnyíti az étel megemésztését, segíti a vitaminok és más hasznos anyagok felszívódását.

7. Ne múljon el nap leves nélkül

A leves a legegyszerűbben bevethető fegyver az elhízás ellen folytatott küzdelemben. Mindennap egyen levest! Kellő folyadék-utánpótlást szállít a szervezetnek, megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat. Ha teheti, ne bolti, zacskós leveseket egyen, azokban gyakran fölöslegesen sok a só, és az ipari adalékanyagokra sincs szüksége szervezetünknek.

8. Kerülje a szénsavas italokat

A széndioxiddal dúsított üdítőitalok többségébe foszforsavat tesznek tartósítószerként. A túl sok foszfor akadályozza a kalcium felszívódását, ez pedig oda vezet, hogy megnövekszik a csontritkulás kockázata. Ez különösen az amúgy is fenyegetett középkorú vagy idősebb nők esetében veszélyes.

9. Szeresse a barackot

Egyen sok sárgabarackot vagy bármi mást, például sárgarépát, amiben bőséggel van karotin. Ez és a sárgabarackban lévő többi antioxidáns védi a szív- és érrendszert, csökkenti a rák kockázatát, valamint a "rossz koleszterin" szintjét a vérben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra