7 fegyver izzadás ellen

Úgy érzi, hogy az évek múltával egyre nehezebben viseli a hőséget? A túlzott izzadás pedig csak fokozza a kellemetlen érzést. Több természetes, hatásos és veszélytelen módja is van annak, hogy elkerüljük.

A legegyszerűbb és legtermészetesebb fegyver az izzadság ellen a test hűtése: árnyékban kell maradni, gyakran kell hűvös zuhanyt venni, kerülni kell az intenzív mozgást – de ez persze gyakran nem megoldható.

Egy jól bevált szer: a szódabikarbóna

Régóta tudjuk, hogy a szódabikarbóna gombaölő, gátolja a baktériumok elszaporodását, és semlegesíti a szagokat. Használhatjuk például úgy, hogy a port a cipőbe hintjük, hogy szagtalanítsa és fertőtlenítse. Vehetünk lábfürdőt, egy-két kanál szódabikarbónát feloldva egy lavór vízben. Használhatjuk közvetlenül a hónaljra mint hintőport.

A jó öreg timsó

A timsó természetes ásvány, alumínium-szulfát és kálium alkotja, fertőtlenítő és vérzéscsillapító hatása régtől fogva közismert, ezért használták borotválkozáskor már nagyapáink is. Tisztálkodás után használhatjuk úgy, hogy enyhén benedvesítjük, majd végighúzzuk a bőrön az izzadásra leginkább hajlamos részeken. Az ott maradó vékony sóbevonat elpusztítja az izzadságszagért felelős baktériumokat.

A hideg víz megizzaszt!

A közhiedelemmel ellentétben, amikor nagy a hőség, ha jéghideg vizet iszunk, az nemhogy nem hűt le, hanem egyenesen megizzaszt. A hideget érzékelve a szervezet azzal reagál, hogy "bekapcsolja a fűtést". Meleg ital hatására ezzel éppen ellentétes választ ad, de azt persze hiába várnánk egy forró teától, hogy hűsítőnek érezzük... Az a jó, ha hűvös, de nem jéghideg italt iszunk, és persze többet, mint általában. Aki ragaszkodik a forró teához, legjobb, ha a reggeli frissítő zuhanyozás előtt issza meg.

Kevesebb alkoholt és fűszert!

Az alkoholos, illetve a koffeint tartalmazó italok emelik a testhőmérsékletet, ezzel fokozzák az izzadást. Ugyanilyen hatásuk van a fűszeres ételeknek. Ami pedig az elfogyasztott hagymát a fokhagymát illeti, jó tudni, hogy sokak által nem kedvelt illatuk nem vész el, hanem megjelenik az izzadságban. A cinkben gazdag ételeket, mint például a máj, ugyancsak megérezni.

Segítség a kertből: a zsálya

Bizonyos izzadásgátló növények is: ilyen például a zsálya, amely az izzadságmirigyekre hat. Inkább a tinktúra fogyaszása ajánlható, a zsályatea ízét sokan nem szeretik. Naponta háromszor 25 csepp tinktúrát fogyasszunk egy pohár vízben, az étkezések idején. Külsőleg is hatásos: néhány cseppet el kell kenni az izzadós helyeken. A zsályaesszenciát gyerekek és terhes nők nem fogyaszthatják!

Színek és anyagok

A szintetikus anyagok nem vagy kevésbé engedik szabadon lélegezni a testfelszínt, mint a pamut vagy a vászon. Hőség idején ezekből készült könnyű ruhát hordva tudjuk elősegíteni bőrünk szellőzését és azt, hogy testünk képes legyen megfelelően szabályozni saját hőmérsékletét. Válasszunk világos színeket. A sötét színű ruhák elnyelik az infravörös sugarakat. A cipőnk legyen valódi bőrből vagy lenvászonból, hogy átjárhassa a levegő. A szandállal is elkerülhetjük annak veszélyét, hogy befülled a lábunk.

Na és a dezodorok?

Amit egyszerűen dezodornak hívunk, az valójában kétféle csoportja ezeknek az illatszereknek. A tulajdonképpeni dezodorok kizárólag az izzadságszag semlegesítésére szolgálnak, az izzadást magát nem gátolják. Dermatológus tanácsadónk leginkább a spray híve, mert a roller és a stick esetében nem kizárható, hogy baktériumokat is felviszünk a bőrre. Az izzadásgátlók nemcsak szagtalanítanak, hanem a bőr pórusait összehúzva akadályozzák az izzadást is. Hatékonyabbak tehát, mint az egyszerű dezodorok, de jó tudni, hogy az izzadásgátló hatás végett bennük lévő alumíniumsók irritálhatják a bőrt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra