6 kérdés - a jelzáloghitel-szerződések módosításáról

Jelzáloghitele van, és szívesen változtatna a szerződésen, mert úgy tapasztalja, hogy sokkal nagyobb terhet jelent, mint amire számított? Most jogszabály ad erre módot. Lássuk, hogy milyen feltételekkel, mit és meddig kell tennie ezért!

Legutóbb ismertettük azokat az átlátható árazást segítő technikákat, nevezetesen a referencia kamatláb alapú árazást, illetve a kamatperiódus alatti fix kamatláb előírását, amelyeket a pénzügyi szolgáltatóknak alkalmazniuk kell a 2012. április 1-jét követően megkötött jelzáloghitel-szerződésekre. Megemlítettük, hogy a jogszabályalkotó gondolt azokra is, akiknek már van jelzáloghitelük. Annak a szerződésnek a megkötésekor értelemszerűen még nem volt kötelező e technikák alkalmazása, így hátrányosabb lehet az ügyfelek helyzete. Ezért egyszeri lehetőséget kaptak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására. Nézzük meg, pontosan hogyan tehetik meg!

1. Milyen hiteleket lehet módosítani, újrakötni vagy kiváltani másik hitellel?

Azoknak a jelzáloghitel-szerződéseknek módosítására, újrakötésére vagy új hitelre váltására nyílik alkalom, amelyeket 2012 előtt kötöttek meg, és 2012. április 1-jét követően a futamidejükből még több mint egy év hátra van.

2. Milyen hitel milyen új hitelre váltható?

Ha az eredeti svájci frank hitel vagy svájci frank alapú hitel volt, akkor az új svájci frank hitel, svájci frank alapú hitel, euróhitel, euró alapú hitel vagy forinthitel is lehet. Ha a régi hitel forinthitel volt, akkor az új is csak az lehet, míg ha az eredeti hitel euróhitel vagy euró alapú hitel, illetve a svájci frank kivételével bármilyen más devizahitel volt, akkor az új hitel euróhitel, euró alapú hitel vagy forinthitel lehet.

3. Meddig él a váltás lehetősége?

Fontos, hogy az igénybejelentésnek 2012. augusztus 31-éig meg kell történnie, csak addig van rá lehetőség, egyetlen alkalommal.

4. Mi a legelső teendő?

Az eljárás az ügyfél kérelme alapján indul, amelyet írásban kell benyújtania közvetlenül a pénzintézethez (pénzügyi közvetítő nem jogosult a módosításhoz, újrakötéshez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatás nyújtására).

5. Mi történik a kérelem benyújtását követően?

Az ügyfélnek a benyújtástól számított hatvan napon belül hiánytalanul a pénzintézet rendelkezésére kell bocsátania az általa bekért dokumentumokat (például: tulajdoni lap, jövedelemigazolás).

6. Visszautasíthatja a pénzintézet a kérelmet?

Ha minden feltétel teljesül, a bank nem utasíthatja vissza az ügyfélnek a módosításra benyújtott igényét, és külön költséget, díjat, jutalékot sem számíthat fel az eljárásért.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra