6 kérdés - a devizahitel rögzített árfolyamú törlesztéséről

Nem kell feladnunk a reményt, ha lehetőségeinket végiggondolva arra az eredményre jutottunk, hogy bármennyire is szeretnénk, nem tudunk végtörlesztéssel kiszabadulni a devizahitel szorításából azon az áron sem, hogy tartozásunkat forinthitelre váltanánk.

Mire ad lehetőséget az árfolyamfixálás?

Jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetőség van arra, hogy a devizahitelesek maximum három évig, de legkésőbb 2014. december 31-éig előre rögzített árfolyamon törleszthessék devizahitelüket. Ez azt jelenti, hogy eddig a dátumig az adós a korábbról már ismert 180 forintos árfolyamon törlesztheti frankhitelét. (Euró esetében 250 forint a rögzített átváltási árfolyam, jen esetében 2 forint.)

Mik a feltételei az árfolyamrögzítő programban való részvételnek?

Az árfolyamrögzítés lehetősége egyéb, törvényben részletezett feltételek mellett csak azok előtt áll nyitva, akik a rögzített árfolyamon történő fizetés indulásáig nem halmoztak fel a törlesztéssel 90 napot meghaladó fizetési késedelmet. Aki ennek és a törvényi feltételeknek eleget tesz, annak a kérelmét a bank nem utasíthatja el, sőt díjat sem számíthat fel az adósnak az árfolyamfixálásból adódó szerződésmódosításért.

Mi az a gyűjtőszámla?

Van tehát kétféle árfolyam: egyik az aktuális, amely mostanában jelentősen magasabb a másiknál, a rögzítettnél, amelyen az Otthonvédelmi Programban résztvevő adós a törlesztést fizeti. A kettő különbözete azonban nem tűnik el a süllyesztőben. A bank egy névre szóló gyűjtőszámlán tartja nyilván, és 2014. december 31. után elő is rántja majd ezt a számlát, hogy az ott felgyűlt összeget hozzácsapja az adós aktuálisan fennálló tartozásához, amitől persze szépen megnő majd a törlesztőrészlet.

Kinek érdemes megfontolnia a programban való részvételt?

Az árfolyamrögzítő programba belépve tehát valójában egy új hitelt veszünk fel a mostani mellé. Annak érdemes ebbe belevágnia, aki jelenleg komoly, hogy ne mondjuk: súlyos törlesztési gondokkal küszködik, de pénzügyi lehetőségei néhány éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak. Olyannyira, hogy a legkésőbb három év múlva jelentkező többletterheket nagy biztonsággal tudja vállalni.

Mire kell ügyelni rögzített árfolyamú törlesztés esetén?

Ez utóbbi kitétel azért roppant fontos, mert ha 90 napnál csak egy nappal is többet késik a törlesztéssel, akkor a banknak joga van felmondani a szerződést, és egy összegben esedékes lesz a teljes fennálló tartozás!

Mit jelent a futamidő-hosszabbítás?

Akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van, és már átlépték a 90 napos késedelmi határt a törlesztéssel, azoknak ugyancsak törvény teszi lehetővé, hogy legfeljebb egyszer kérhessék hitelük futamidejének díjmentes, öt évvel való meghosszabbítását, ha erre nem került sor a megelőző öt évben. Kérelmüket a pénzintézet csakis alapos okkal utasíthatja el. Ha hosszabb a hitel futamideje, értelemszerűen alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet. De a dolog természete szerint megnövekszik a teljes visszafizetendő összeg.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra