6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

Ilyenkor a bolt egyik tekintélyes alkalmazottja, aki nyilván kellően képzett és megbízható volt ehhez, elővette a mechanikus kártyalehúzó szerkezetet (szakszerű nevén: imprintert), amelynek kezelésével ő volt megbízva, és hozzáfogott, hogy az elméleti tudást gyakorlatra váltsa – amire láthatólag nem sűrűn nyílott alkalma. Ekkor már érdeklődő kollégák és vásárlók kis gyűrűje állta körül őt és a Vevőt, Aki Kártyával Akar Fizetni. Az egész kis szertartás alig tízszer annyi ideig tartott, mint ha készpénzzel intézték volna a dolgot... Nem volt ám régen: legfeljebb, ha két évtizede.

Ma már nemcsak azok használnak bankkártyát akár a mindennapi bevásárláshoz is, akiket hajt a kalandvágy. Még a bigott készpénzhívők is "kártyáznak", legalább az ATM-mel. De azért külföldi utazáskor a többség elbizonytalanodik kissé, és ez kérdéseket szül. Tegyük fel ezeket, és keressünk rájuk választ még itthon, utazás előtt.

1. Készpénz vagy inkább bankkártya?

Mint sok esetben, is-is a helyes válasz. Itthon sem szokás üres zsebbel járni, teljesen kiszolgáltatva a bankkártyának. Tájékozódjon a várható költségekről, próbálja meg felmérni, mennyit fog költeni. Itthon váltson valutát, szinte biztos, hogy kedvezőbb árfolyamon teheti meg, mint ott, ahová utazik. Ha mégis külföldön kell pénzt váltania, mindenképpen hivatalos helyen tegye: rossz üzlet hamis pénzért igazit adni. Vigyázzon a pénzére és a bankkártyájára is, legalább annyira, mint itthon!

2. Minek kell utánanézni a kártyával kapcsolatban?

Ha lehet, derítse ki, hogy mennyire elterjedt a kártyahasználat ott, ahová utazik: sűrű-e az ATM-hálózat, van-e általában a boltokban POS-terminál? Van ország, ahol az egyik, van, ahol a másik nagy nemzetközi kártyatársaság pozíciói erősebbek. Biztonsági játékosok akkor lehetnek nyugodtak, ha nem csak egy bankkártyával indulnak útnak. Azért azt is olvassa le a kártyáról, hogy meddig érvényes! Ha nem biztos abban, hogy kártyája használható külföldön, kérdezze meg bankját! Tudja meg bankjától, milyen telefonszámot kell használnia külföldről, ha le akarja tiltani a kártyát (az itthoni "zöld" és "kék" ügyfélszolgálati számok határon túlról általában nem hívhatók).

3. Vásárolni érdemes inkább a kártyával vagy bankautomatából pénzt felvenni?

A vásárlás általában külföldön is díjtalan, pontosabban ott sem a vevőre terhelik a díját. Persze érdemes ezt is megkérdezni a banktól, ha már úgyis kapcsolatba lépett vele, hogy megtudja: milyen díjat számít fel a külföldi ATM-használatért? Ez általában a felvett összeg bizonyos százalékában van megadva, de meghatározzák a minimális díjat is. Van azonban olyan magyarországi bank is, amelynek nemzetközi hálózatában saját ATM-ből mindenhol ingyenes a készpénzfelvétel. A legtöbbet általában azért a pénzért számítanak fel, amit bankfiókban veszünk fel a kártya segítségével.

4. Mire ügyeljen, aki külföldön bankkártyát használ?

Ahogy már írtuk: vigyázzon a kártyájára! Legyen legalább annyira gondos, mint itthon. Vagy inkább annál is gondosabb, hiszen idegen terepen jár, nem a megszokott helyeken. Ha fizetéskor elveszik a kártyát, ne tévessze szem elől, étteremben például kérje bátran, hogy inkább a terminált hozzák az asztalhoz. Még itthon gondoljon arra, hogy a biztonsági okokból beállított napi vásárlási és készpénz-felvételi limit külföldön is elegendő lesz-e, amikor például a szállást akarja kifizetni. Akárcsak itthon, nagyon vigyázzon a PIN-kódjára: aki azt megszerzi, gyakorlatilag közvetlenül hozzáfér az ön pénzéhez! Ha itthon nem szokása, külföldi úton akkor is érdemes eltenni minden kártyás vásárlással, pénzfelvétellel kapcsolatos nyugtát, bizonylatot, legalább a következő számlakivonat megérkezéséig.

5. Mikor fordul elő, hogy zárolnak bizonyos összeget a kártyáról?

Autókölcsönzés, hajóbérlés, szálloda, kemping. Ezek azok a helyzetek, helyek, amikor kalkulálni kell azzal, hogy bankkártyával történő fizetés esetén zárolnak bizonyos összeget a bankszámláján. A szolgáltató így biztosítja be magát arra az esetre, ha ön kárt okozna. Gond abból szokott származni, hogy a szolgáltató hanyagságból nem oldja fel a zárlatot, amikor annak fenntartását már semmi sem indokolja. Ez mindenképpen kényelmetlenséggel jár, annyit tehet, hogy felveszi a kapcsolatot bankjával az ügy mielőbbi kivizsgálása és a zárolás feloldása érdekében.

6. Mi a teendő, ha elveszett a kártya?

Letiltani! Azonnal! Mi kell ehhez? Most van szüksége arra a telefonszámra, amelyet korábban megtudakolt, mert hallgatott ránk. (Minden kártyakibocsátó bank köteles kártyaletiltásra 24 órán keresztül belföldről és külföldről egyaránt hívható direkt számot üzemeltetni.) Ez persze csak az első kellék: szükség lesz még a kártya számára is. Ha ezeket hirtelenjében nem tudná, akkor is hívja a bankot, az intézkedéshez általában megelégszenek személyes adataival, ez alapján azonosítják Önt. A letiltott kártyát többé nem lehet használni. Vigasz a bajban, hogy ha kellő gondossággal és gyorsasággal jár el, a bejelentés előtt bekövetkezett kár legfeljebb 45 ezer forint értékig terheli önt, az e fölötti és a bejelentést követő kárt a bank állja.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra